piątek, 8 maja 2015

Owsianka w trzech wersjach


Tadaaaam! 
Witajcie kochani. :)
Oto i powstał blog! 

OWSIANKA

Kiedyś mi w ogóle nie smakowała, dzisiaj nie wyobrażam sobie bez niej śniadania.
Możliwe? Przekonajcie się sami na sobie :) 
Pokażę Wam przykładowe propozycje przygotowania w trzech wersjach.



Owsianka na mleku


- 4 łyżki (40g) płatków owsianych (112 kcal)
- szklanka mleka 0,5%  (74 kcal)
- pół banana (36 kcal)
-kostka gorzkiej czekolady (32 kcal)
- (4g) jagody goi (15 kcal)

razem: 269 kcal

Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15-20 min. Po tym czasie wstawiamy na ogień i gotujemy ok 5 minut często mieszając. Na koniec dodajemy pokrojonego banana i dowolne dodatki.



Owsianka na wodzie


- 4 łyżki (40g) płatków owsianych (112 kcal)
- pół banana (36 kcal)
- łyżeczka dżemu 100% truskawkowego (17 kcal)
- łyżka masła orzechowego (93 kcal)

razem: 295 kcal

Płatki zalewamy szklanką gotowanej wody i odstawiamy na 15-20 min. Po tym czasie wstawiamy na ogień i gotujemy do wrzenia wody. Często mieszamy, gdyż gęsta konsystencja może się przypalić. Można ją jeść z dowolnymi owocami. Smaczna też jest z miodem i orzechami. :)



Owsianka na jogurcie


- 4 łyżki (40g) płatków owsianych (112 kcal)
- jogurt jogobella 0% wiśnia (64 kcal)
- (8 g) pestki dyni (44 kcal)
- łyżeczka wiórek kokosowych (12 kcal)
- (6g) żurawina suszona (19 kcal)

razem: 289 kcal

Płatki zalewamy 1/3 szklanki gotowanej wody i odstawiamy na 15-20 min. Później dodajemy jogurt i mieszamy co chwilę do momentu zagotowania. Z jogurtem jest smaczna sama w sobie, dlatego proponuję nie dorzucać zbyt wiele dodatków :)


Smacznego! Mam nadzieję, że uda mi się kogoś przekonać do owsianki :D



2 komentarze:

  1. Ja jak zrobiłam raz owsiankę to całą wyrzuciłam, bo była mega niesmaczna :D Od tej pory jem tylko płatki owsiane z jogurtem naturalnym ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja pierwsza owsianka też była totalną klapą, ale próbowałam do skutku, aż wyszła idealna :D

      Usuń