poniedziałek, 11 maja 2015

Ciasto fasolowe z truskawkami



mniam!
Wiem, "ciasto z fasoli" nie brzmi wcale apetycznie. Też tak myślałam gdy się o nim dowiedziałam.
Więc postanowiłam przekonać się sama na sobie. Wiecie co? Rewelacja!
Nigdy nie sądziłam, że zdrowo się odżywiając będę mogła jeść ciasta :D

Składniki:
puszka czerwonej fasoli, po odsączeniu 240g (254 kcal)
 2 jajka (186 kcal)
 10g stewii (39 kcal) - można zastąpić słodzikiem
 100g truskawek (29 kcal)
 pół łyżeczki proszku do pieczenia (1 kcal)

razem: 509 kcal / połowa (na pierwszym zdjęciu) - 255 kcal

Sposób przygotowania:


Fasolę odlewamy i płuczemy. Wrzucamy do blendera fasolę, jajka, stewię i proszek do pieczenia. Wszystko blendujemy na gładką masę. Można dodać troszkę wody, żeby blender miał lżej. 


Truskawki kroimy na drobną kosteczkę i wrzucamy do masy, zostawiamy odrobinę do posypania na wierzch ciasta, 


Wykładamy papier do foremki (mała blaszka lub forma jednorazowa). Wylewamy do niej masę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy godzinę czasu.


Po ostygnięciu jest gotowe do spożycia. Proponuję jeść z musem, dżemikiem lub jogurtem i różnymi bakaliami. Na pierwszym zdjęciu propozycja podania z musem czekoladowym z awokado i z żurawiną.

Smacznego! ♥

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, koniecznie muszę kiedyś spróbować! :D Najgorsze, że cały czas mówię, że spróbuję, a potem nie mogę się zabrać :D

    OdpowiedzUsuń