Witajcie kochani!
Dzisiaj serwuję kotleciki z kaszy pęczak.
Są świetną alternatywą dla wegetarian, dla osób poszczących lub dla ludzi, którzy akurat mają ochotę na coś bezmięsnego :)
Dzisiaj serwuję kotleciki z kaszy pęczak.
Są świetną alternatywą dla wegetarian, dla osób poszczących lub dla ludzi, którzy akurat mają ochotę na coś bezmięsnego :)
Składniki:
• szklanka kaszy pęczak (nieugotowanej)
• 8-10 łyżek płatków owsianych
• 2 ząbki czosnku
• średnia cebula
• jajko
• sól, pieprz, dowolne zioła
kcal: ok. 725 kcal / 1 sztuka - 38 kcal
wyszło mi 19 sztuk :)
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy wg przepisu z opakowania. Płatki mielimy na drobno i zalewamy wrzątkiem. Następnie podsmażamy cebulkę z czosnkiem, doprawiamy i łączymy wszystkie składniki ze sobą. Wyrabiamy ręką. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Proponuję bazylię, oregano i tymianek. Kiedy masa nabierze smaku formujemy mokrą ręką kotleciki i podsmażamy z dwóch stron do zarumienienia.
Gotowe!
• szklanka kaszy pęczak (nieugotowanej)
• 8-10 łyżek płatków owsianych
• 2 ząbki czosnku
• średnia cebula
• jajko
• sól, pieprz, dowolne zioła
kcal: ok. 725 kcal / 1 sztuka - 38 kcal
wyszło mi 19 sztuk :)
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy wg przepisu z opakowania. Płatki mielimy na drobno i zalewamy wrzątkiem. Następnie podsmażamy cebulkę z czosnkiem, doprawiamy i łączymy wszystkie składniki ze sobą. Wyrabiamy ręką. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Proponuję bazylię, oregano i tymianek. Kiedy masa nabierze smaku formujemy mokrą ręką kotleciki i podsmażamy z dwóch stron do zarumienienia.
Gotowe!
Smacznego! <3


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz