czwartek, 14 maja 2015

Omlet ze szpinakiem


Składniki: 
• duża garść szpinaku świeżego - 32g (7 kcal)
• 100 ml mleka 0,5% (37 kcal)
• 2 białka i 1 żółtko (107 kcal) lub 2 całe jajka (180 kcal)

razem: 151 kcal / 224 kcal

Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy i drobno kroimy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka roztrzepujemy i dolewamy mleko. Po wymieszaniu wlewamy wszystko co białek, wrzucamy szpinak i  mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię, polaną oliwą i smażymy z obu stron.
Polecam smażyć na dwóch patelniach - po usmażeniu jednej strony przerzucamy na drugą. Takim sposobem omlet się nie rozwali i wyjdzie nam na sto procent :)

Najlepiej smakuje z pomidorami, piersią z kurczaka i sosem czosnkowym.
Smacznego! ♥


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz