poniedziałek, 8 czerwca 2015

Zupa krem szparagowo-marchewkowa z piersia i grzankami

Witajcie! :D
Lubicie zupy krem? Ja uwielbiam! Zwłaszcza w upalne dni gdy nie mam ochoty na jedzenie. Są pożywne, sycące i zawierają mnóstwo niezbędnych witamin. Samo zdrowie! :)
Do tej pory zapierałam się, że najlepsza na świecie jest zupa krem z brokuła, dopóki nie wyczarowałam tego cuda....

Składniki:
1 duża marchew
130-150 g piersi z kurczaka
ok 250 g białych szparagów
pół kromki chleba razowego
przyprawy do smaku

kaloryczność: 225 kcal

Sposób przygotowania:
Szparagi obieramy obieraczką (od główki w dół). Następnie odcinamy na dole przyschnięte korzonki. Gotujemy osoloną wodę, wrzucamy do niej nasze szparagi (najlepiej użyć pionowego garnka, gdyż główki szparagów są delikatne i nie wymagają zanurzenia - ugotują się pod przykryciem). Gotujemy je 15 minut.
W osobnym garnku, w 400 ml wody, gotujemy pierś z kurczaka i marchewkę.
Kiedy szparagi się ugotują wrzucamy je do blendera, 'wyławiamy' marchewkę z wrzątku i blendujemy warzywa na krem (proponuję wlać do blendera ok pół szklanki naszego 'bulionu' aby nie popsuć sprzętu). Następnie wrzucamy wszystko do garnka z piersią, doprawiamy do smaku i mieszamy, co chwilę do zagotowania.
Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy drobno pokrojone kawałeczki chleba, do momentu zarumienienia.
Gotowe!

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.
Ja niedługo pędzę po kolejny "zapas" szparagów! :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz