wtorek, 30 czerwca 2015

Domowe sushi

Cześć kochani!
Dzisiejszy przepis przygotowałam dla miłośników sushi. Ja je uwielbiam! ❤


Składniki:
➡ suszone algi morskie (6 listków)
➡ łosoś wędzony (60g)
➡ paluszki krabowe
➡ ryż basmati (200g- dwie torebki)
➡ ogórek korniszony (4-5 sztuk)
➡ przyprawa do ryżu

Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut. Następnie mieszamy go z przyprawą i kładziemy na algi (1 woreczek ryżu na 3 algi). Przy krawędzi układamy paluszki krabowe lub łososia i pokrojone wzdłóż kawałki ogórka. Proponuję zmoczyć odrobinę krawędzie alg aby lepiej się kleiły przy zawijaniu. Bardzo dokładnie zawijamy nasze sushi, kroimy na kawałki i układamy na talerzyku.
Nasze sushi jest gotowe do jedzenia. Proponuję podać z tajskim sosem, wasabi lub innym sosem do sushi. :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz